Pasmo dla Ziemi: Nyeleni #3
Pandemia, długie łańcuchy żywnościowe i kryzys klimatyczny – czy skutki tej
mieszanki wkrótce podejdą nam do gardła? A może obecna sytuacja wywołana
przez COVID-19 to szansa na zmianę nawyków żywieniowych i wzrost naszej
świadomości ekologicznej? Szansa, by suwerenność żywnościowa wreszcie pojawiła
się w publicznej debacie a solidarna współpraca konsumentów i producentów stała
się priorytetem miejskiej polityki?
Odpowiedzi na te pytania szukamy wraz z ekspertami i ekspertkami tegorocznego
projekt Biennale Warszawa: W kierunku solidarnego żywienia. Warszawa 2030+.
Punktem wyjścia do debaty są badania socjologiczne przeprowadzone przez
Krajowy Ośrodek Zmian Klimatu w maju i czerwcu 2020 roku, czyli podczas
pierwszej fali pandemii. O wpływie lockdownu na nasze jedzenie, o tym czy
Warszawa może być jadalna i dlaczego zdrowa żywność zależy od zdrowych relacji
opowiadają Anna Galas-Kosil – kuratorka projektu oraz Weronika Koralewska –
wiceprezeska Fundacji Agro-Perma-Lab, współorganizatorka wydarzenia.