Pasmo dla Ziemi: Strajk dla Ziemi w Eterze #5

20/12/2020
Jaśmina MadejAgata Dyczko

Święta to pierogi, makowce, spór o to czy barszcz czy grzybowa, ale też okres w którym wrzucamy najwięcej żywności. Oczywiście marnujemy ją przez cały rok i dlatego w tym odcinku porozmawiamy o tym jak ten problem wygląda w Polsce i o tym skąd właściwie to wiemy. Jak zwykle przyjrzymy się aktualnym badaniom, a warto się im przyglądać bo po raz pierwszy doczekaliśmy się polskiego, szerszego raportu na ten właśnie temat. Porozmawiamy o drodze żywności od producenta, przez przetwórcę, magazyny, transport, sklepowe półki aż do naszej lodówki – ile jedzenia tracimy na każdym etapie? Nie traćcie jednak nadziei. Porozmawiamy też o rozwiązaniach. Tym razem w rozmowach ekontrolowanych Karolina Woźniak opowie o aplikacji To Good To Go i sposobach na to jak żywności marnować mniej. Miłego słuchania, wesołych świąt i smacznego!

Przygotowując się do audycji korzystałyśmy z książki Marty Sapały “Na marne” wydanej przez wydawnictwo Czarne oraz z raportu: “Próba oszacowania strat i marnotrawstwa żywności w Polsce” – publikacji powstałej w ramach projektu „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności – PROM”, który znajdziecie tutaj: https://ios.edu.pl/wp-content/uploads/2017/11/Pr%C3%B3ba-oszacowania-strat-i-marnotrawstwa%C5%BCywno%C5%9Bci-w-Polsce.pdf

podobne odcinki

15/04/2020

Dobre Niusy: #1 – co porabia klimat?

03/02/2022

PanDymińska na falach: Klej z mąki i jajek

23/05/2020

Materie: #16 Komunikacja międzygatunkowa