Pielesze: s04e09//niemieccy emeryci

21/12/2022
Wojtek Siwik

Do garnka wlej odrobinę oleju, wrzuć czosnek i pokrojone liście pora. Niech lekko się podsmaży, po czym dodaj ryż i bulion warzywny z odrobiną pasty z imbiru i soku z cytryny. Gotuj na najmniejszym możliwym ogniu przez ok. pół godziny raz na jakiś czas mieszając lub dodając wody, kiedy będzie trzeba. Na osobnej patelni podgrzej dwa kieliszki oleju sezamowego i kiedy zacznie parować zalej nim pokrojony imbir i dymkę. Odstaw póki nie nasiąknie smakiem. Kiedy ryż będzie gotowy dodaj dwie łyżki ciemnego sosu sojowego i popieprz. Podsmaż na odrobinie oleju tofu sweet chilli, połóż na ryżu. Przez sito polej olejem sezamowym w miarę uznania i (opcjonalnie) zasyp świeżym sezamem. Smakuwa byku.

traklista
  • Blaze Foley - Let Me Ride in Your Cadillac
  • Curtis Mayfield - Think (Instrumental)
  • Nara Leão - Primavera
  • Stan Getz feat. João Gilberto - Desafinado
  • P. Unity - Heinz Solo
  • Cornelius - Mic Check
  • Ted Lucas - It Is So Nice To Get Stoned
  • Hieronymus Harry - The River of Doom
  • Gillian Welch - What Can I Do
  • Les Paul&Mary Ford - Smoke Rings
  • Vince Staples - The Blues
podobne odcinki

21/09/2020

KOFI WITH KOFI: EP. 7

26/04/2024

Świergoty: #12. Smutni kowboje

06/06/2021

Pielesze: (s02e06): Jak z okładek Andy’ego Stotta