Królestwo roślin i zwierząt: #14 – Kiedy biurem jest łąka – z Mead Ladies
O tym, kiedy biurem jest warszawska łąka z bardzo dzikimi roślinami, rozmawiamy z Gosią Ruszkowską, jedną z zielich z duetu Mead Ladies. Posłuchajcie o najprostszych przepisach z roślin, zapieczonej macierzance i soli brzozowej. O botanicznym życiu na krawędzi, gdy nagle zaskoczyła wiosna i za chwilę skończą się pączki, które „musimy DZIŚ zrobić! DZIŚ je ugotować!”. O książce „Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin” zamiast w trzy miesiące powstałej w rok, jakby wyrośniętej zgodnie z cyklem przyrody. Oraz o eksperymentach i towarzyskich, pykających w kuchni octach, z których wyrosły „Dzikie kiszonki i inne fermentacje”. Poznajcie tajemniczy olfaktoryczny boks z fragmentami warszawskiej natury i edukację o przyrodzie, opartą na wszystkich zmysłach i praktycznych zajęciach. Zioła w potrawach, w kosmetykach, w perfumach, w barwierstwie i dla zdrowia, odmieniane przez wszystkie przypadki codzienności z łąkowo-miodowymi pannami!
Dźwięk: Marek Elas